15 Aralık 2005

Kestaneli Tatlı


Bugün ev sahipliğini Devletşah'ın yapacağı “Kestane Ye”me zamanı. Bu etkinlik için Kütahya’dan almış olduğum kestanelerle kestaneli tatlı tarifini uyguladım. Tarifi sevgi nehri sitesinden aldım. Bu benim kestane ile yaptığım ilk yemek denememdi. Son da olabilir :) Tek tek kabuklarını soy. Haşla. Bu sefer zarlarını soy. Bayağı vakit alıyor.

Malzemeler:
½ kilo kestane
1 paket vanilya
4 su bardağı süt
3 yumurta
50 gram bitter çikolata
1 su bardağı şeker
3-4 yemek kaşığı margarin

Yapılışı:

Kestaneleri çizip orta ateşte 5 dakika kadar haşlayın. Kabuklarını soyup süt ve vanilyayla birlikte yarım saat kadar haşlayın. Ayrı bir kapta şeker, yağ ve çikolatayı benmari usulü eritin. Haşlanan sütlü kestane karışımını rondoda püre haline getirin ve çikolatalı karışıma ekleyin. 3 yumurtanın sarılarını ve aklarını ayrı ayrı kaplarda iyice çırpıp tüm karışıma katıp fırın kabına boşaltın. Orta ısıda pişirip dilimleyerek servis yapın.

Babam tatlıyı beğendiğini bize göstermek için yeminler etse de eşim, annem ve ben tadını biraz garipsedik. Anneannem çiğnemeye gerek kalmadan ağızda dağıldığı için beğendi (malum diş problemi).
Eğer farklı tatlar denemeyi seviyorsanız bu tarifi uygulayabilirsiniz. Size tavsiyem verilen ölçüyü azaltarak önce bir tadımlık yapın. Hoşunuza giderse tekrar yaparsınız. Eeee, damak zevki kişiden kişiye değişebilir, öyle değil mi?

9 yorum:

  1. Sevgili Hayat ellerine sağlık.Bende kestaneli bir kek yaptım ama açıkçası aynı senin gibi tadı alışılmadık geldi:) olsun mutfak kültürümüz gelişmiş oldu diyelim:)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar ..

    bloguna ilk kez göz atiyorum (galiba, tam eminde diilim, okadar cok blog dolasiyorumki, tam hatirlamiyorumda) .. utandim dogrusu ..linklerine benide almissin .. yeni gördüm :) cok sevindim ..

    tesekkür ederim ..

    Tariflerine araklarim arada bi haberin olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Doğru diyorsun Hayat, mesela ben bu tatlıyı çok seveceğimi düşünüyorum! Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Hayat,

    Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.tadı da çok güzeldir.Benim gibi üşenenler için sobanın üstünde pişirmek daha kolay.
    afiyet olsun.sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Hayat ,
    bu arada beni kahvaltıyla sobelemişsin.çok memnun oldum en kısa zamanda katılacağım.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Hayat'a merhaba,

    Hayat çok güzel ismin var! Ellerine sağlık, bazen tarifler hayal kırıklığına uğratabiliyor, ben çok karşılaştım öyle tariflerle ve hala denemekten vazgeçmiyorum. Herkesin damak zevki farklı kimi beğenir, kimi beğenmez.

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  7. Hayatcım ellerine sağlık.Çok nefis görünüyor. Bazı insanlar değişik tatlardan pek hoşlanmaz, kimisi de değişik şeyler denemekten zevk alır. Bununla bir ilgisi olabilir, tabi bir de damak zevki... Ellerine sağlık. Kahvaltı mim için beni de sobelemişsin, en kısa zamanda yazacağım. Tabi bunun için hiç kahvaltı yapamayan bendeniz, bir sabah kahvaltı yapmak zorunda kalacağım:))

    YanıtlaSil
  8. Burcukuşum,
    Daha sonra kestaneli bir tarif denersem, kestanenin tadının alınabilmesi için başka bir malzemeyle karıştırmamayı düşünüyorum.

    Sevgili Çiğdem,
    Ben teşekkür ederim. Sen de beni linklerinin arasına almışsın :)
    Bu kestaneli tatlı tarifini deneme de :)

    Sibel'ciğim ilk başta malzeme listesini görünce ben de öyle düşünmüştüm. Sonrası malum :)

    Sevgili İpek yorumun için teşekkür ederim :)

    Serpil Hn,
    Sobanın üstünde pişen kestane gibisi var mı? Burnuma sanki kestane kokusu geldi :)

    Tuhfe merhaba,
    Yeni denediğim bir tarifin tadını beğenmemişsem siteye eklemiyorum. Dün bir istisnaydı. Çünkü kestane yeme zamanıydı ve elim boş olmamalıydı :)

    Şeyma'cığım ne mutlu bana ki, bir öğün de olsa seni sobelediğim için kahvaltı yapacaksın :)

    YanıtlaSil
  9. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil