05 Aralık 2005

İçli Köfte


Hafta sonu İzmit’teydik. Kayın validem yine sihirli elleriyle yapmış olduğu yemeklerle bizleri büyüledi. Sofranın sultanı ise Maraş’ın yöresel yemeklerinden biri olan içli köfteydi. Sizlere de ikram etmek isterdik. Gelin görün ki sanal alemdeyiz.
Ama sizin için ne yaptım?
Yakın plan fotoğrafını çekip, ince detaylarını tek tek sorguladım ki vaktiniz olduğunda yapasınız… :)

Malzemeler:
Dışı için:
500 gram yağsız kıyma
1 kilo ince köftelik bulgur
1 soğan
1 çay bardağı irmik
1 yumurta
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz

İçi için:
750 gram yağlı kıyma
1 su bardağı ceviz (iri çekilmiş)
5-6 orta boy soğan
1 çorba kaşığı pul biber(acıyı sevmiyorsanız azaltın!)
1 çorba kaşığı kuru reyhan
Karabiber,tuz

Yapılışı:
Başlangıçta 1 çay bardağı irmiğin üzerine 1 çay bardağı ılık su konur ve 30 dakika beklemeye alınır.

İçin yapılışı:

750 gram kıymanın üzerine 1 çay bardağı su konup suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Ocaktan alınır. Bu arada ayrı bir kapta 4-5 yemek kaşığı tereyağında ince kıyılmış soğanlar pembeleştirilir ve üzerine bu aşamada kırmızı biber eklenir. 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Her iki karışım birleştirilir. Ceviz, karabiber, reyhan ve tuz da eklenerek güzelce karıştırılır.

Dışın Yapılışı:
Geniş bir kaba 500 gram yağsız kıyma, köftelik bulgur, ince kıyılmış bir soğan, biber salçası, tuz, pul biber konup güzelce yoğrulur. Kıvam tutulana kadar arada bir, bir avuç su konup yoğrulmaya devam edilir. Son aşamada tutucu olarak irmik, yumurta ve 2 çorba kaşığı un da eklenip tekrar yoğrulur (Karışımın içi oyulduğunda parçalanmaması gerek).

Karışım kıvamını bulduktan sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp 1 yada 2 parmağımızla içi oyulur (Dış duvar kalınlığı ne kadar inceyse o kadar marifetlisiniz demek. Bu da benim yorumum :) ) İçine iç karışım konup elde yuvarlayarak kapatılır.
Sonra makarna haşlar gibi fokur fokur kaynayan suya içli köftelerimiz konur. 15 dakika pişirildikten sonra, eritilmiş tereyağında yuvarlanır. Kıvırcıkla süslenmiş servis tabağında midemize gitmek için sıralarını beklemeye başlarlar.

Çok önceden internetten almış olduğum içli köfte tarifini uygulamış ve tarifte tutucu olarak ne yumurta, ne irmik ne de un belirtilmediğinden içli köfte çorbası elde etmiştim. Ama itiraf ediyorum, çorbası bile çok lezzetli olmuştu :)

Kayın validem çok yapıp pişirdikten sonra buzdolabı poşetine koyup buzluğa atıyor. Buzu çözüldükten sonra makarna süzgecinde kaynayan su buharıyla ısıtıyor. Sanki yeni yapılmış gibi oluyor. Beklenmedik misafirlere birebir :)

İçli köftenin yanında kıvırcık ve ayran olsun. Başka bir yemeğe gerek yok.
Kayın validemin hünerli ellerine sağlık.

8 yorum:

  1. Ellerine sağlık kayınvalidenin, bulguru önceden su ile şişirmiyorsunuz bu tarzı ilk defa gördüm hemen deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Sude,
    Eğer yaptığın deneme güzel olursa bizi haberdar et emi, güzel olmazsa haber vermesen de olur :)

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Çok nefis görünüyorlar.Bende dışı kıymasız yapılanı yaptıyorum.Son yaptığım diğerlerine göre epey ince oldu.Yavaş yavaş marifetli biri olmaya doğru ilerliyorum demekki :)))

    YanıtlaSil
  4. kiz na kadarda cok seviyorsun kayinvalideni tum yarif boyunca kayinvalideni anlattin.
    tarifine sagik tanii ki KAYINVALIDENINDE de ellerine....

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil