28 Aralık 2005

Balkabağı Böreği



Annemin yaptığı kabaklı börek tarifini yayınlamayı unutmuşum.
Daha da geç olmadan tarifini versem iyi olacak :)
Eskiden annem hamurunu eliyle açardı. Artık yufkalar hayatımızı epeyce kolaylaştırdı.

Malzemeler:

  • 1 kilo balkabağı
  • 3 yufka
  • 2 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı sıvıyağ
  • 1/4 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı tuz


Yapılışı:
1)
Bir kaba su ve sıvıyağ konulup karıştırılır. Karışmamakta direnecektir :)
2)
Kabaklar rendelenir, şeker ve tuzu eklenir.
3) Yufka 2’ye bölünür, fırça yardımıyla yağlı karışımdan sürülür.
4) Üstüne resimdeki gibi kabak serpiştirilip rulo halinde sarılır.
5) İsterseniz resimdeki şekil, isterseniz tam etrafında dolayarak gül şekli verilir.
6) Folyo ile kaplanmış tepsiye dizilir.
7) Üzerine, kalan yağlı karışım sürülür.
8) 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir (Bizim fırında bu 40-45 dakika sürüyor.)
9) Afiyetle yenir.

Bu böreği yapmanın püf noktası bence hızlı hareket etmek olmalı. Çünkü bekledikçe kabak sulanıyor :)


13 yorum:

  1. Ay ne kadar güzel, eşim bayılır buna. Görürse krizi tutar kesin.
    Kayınvaldem buna tarçında katıyordu sanırım, çok yakışıyor.

    YanıtlaSil
  2. Hayat ben buna bayildim, Balkabagi hastasiyim, ve bu tarifi hemen deniycem!

    simdiden kokusu geldi burnuma valla :)

    saol ..

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık Hayatcım yemiş kadar oldum çok canım çekti ama malesef yapıcak vaktim yok...

    YanıtlaSil
  4. Hımm tatlı bir börek bu! Ba-yı-lı-rım! Anneciğinin ellerine sağlık Hayat!

    YanıtlaSil
  5. Emine'ciğim bir gün de tarçınlı denerim :)

    Çiğdem'ciğim nasıl olsa baban yufkaları getirmişti :) Fena bir fikir değil...

    Tomurcuğum hafızamda sen ve kabak böreğini aynı bölmeye kaydetmişim :)

    Sibel'ciğim yorumun için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Hayat ellerine sağlık. Yapılış resmini koyman da ayrı bir incelik. Bir kere annemle bir misafirliğe gitmiştik. Baktım nefis görünümlü bir börek. İçi de turuncu. Kendi kendime "patatesli böreği ne güzel yapmışlar, içine de demekki baharatı doldurmuşlar, tam bana göre" dedim ve ağzıma bir parça attım. Tabi baharatlı patatesli börek beklerken, balkabaklı çıkması hoş bi süpriz olmamıştı ama yine de çok beğenmiştim bu balkabaklı böreği. Benim yediğimde de hafif tarçın ve ceviz vardı çok yakışmıştı. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Şeyma'cığım, hayat hoş süprizlerle güzel öyle değil mi?
    Sevgili Emine de tarçını tavsiye etmişti. Bir seferde tarçınlı ve cevizli denemek lazım.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. merhaba sevgili Hayat;
    Kabakli borek benim ve ailemin en favori tatlilarindan biridir.Simdiye kadar hep canim anneannem ve annemin ellerinden yedim ama istah acici resmini de gorunce karar verdim en yakin zamanda ben de denicem..
    Ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  9. Bayılıyorum bu böreğe ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Bizim evde oldukça sık yapılan bir börek çünkü çok seveni var :))) Siz de yaptıkça bizim yerimize de yerseniz sevinirim :)

    YanıtlaSil
  10. malzemesinin içine bir su bardağı ceviz ilave ederseniz tadına hiç doyamıyacaksınız

    YanıtlaSil
  11. Mükemmel ötesi bir börek. Rahmetli anneannem yapardi. (Kendileri Bulgaristan göcmeniydi)

    YanıtlaSil
  12. Bençocukken annem yufkasını kendi açarak yapardı.Uzun zamandır yapmak istiyordum ama yapılışını hatırlayamıyodum.Tarifini buldum,en kısa zamanda yapacağım.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil