18 Ekim 2005

Gül Tatlısı





Malzemeler:

  • Bir paket sade kekun (450 gram)
  • Bir su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 100 gram katıyağ
  • Bir yumurta

Şurup için:

  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • Bir tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Önce şurup hazırlanır. Su kaynayınca şekeri eklenir. İndirmeye yakın limon suyu konulup, soğumaya bırakılır. Hamurun malzemeleri bir kaba konup iyice yoğrulur(Evde kekun olmadığından ben 3,5 su bardağı un kullandım). Merdaneyle 1-2 cm kalınlığında açılıp, bardak ucuyla 6 tane yuvarlak kesilir.

Şekildeki gibi üst üste konup, kendine yakın olan taraftan kıvrılır. Bıçakla ortadan ikiye kesilir. Yağlanmış yada benim yaptığım gibi folyo ile kaplanmış tepsiye dizilir. 170 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbeti dökülür.

Bu tarifi televizyonda Açelya Akkoyun'un sunmuş olduğu bir yemek programından almıştım. Ona da bu tarifi bir izleyici göndermiş. Yapımı kolay, görüntüsü estetik... Ama gelin görün ki şerbet içine tam işlemedi. Oysa ki iyice soğumuş şerbeti, fırından çıkar çıkmaz sıcak tatlının üstüne iyice gezdirmiştim. Belki de daha küçük güller yapsam, şerbet içine daha iyi nüfuz ederdi.

Şerbeti çektirme yollarını biliyorsanız bu tarifi deneyin derim. :-)

Not: Kekun yerine un kullanacaksanız kabartma tozu mutlaka ekleyin. Aksi halde benim gibi şerbet çekmeme gibi bir problemle karşılaşırsınız.

16 yorum:

  1. Goruntusu epey albenili. Ozellikle verilen bir davette ilgi odagi olur buyuk ihtimalle.

    Serbet konusunda ise uzuldum. Hamuru inceltmek ya da sicak serbeti pismis soguk hamura dokmek ise yarayabilir mi?

    mutfaktaki ogrenci
    mutfaktakiler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Sevgili mutfaktaki ogrenci,
    Benim okudugum serbetli tatlıların hemem hemen tamamında fırından alır almaz sıcak tatlının uzerine onceden hazırlanıp sogutulmus serbet gezdiriliyor.Demek ki dogrusu bu. Hamur inceltilip, kullanılan kalıpta kucultulurse(ben cay bardağı kullanmıstım) ise yarayabilir.

    YanıtlaSil
  3. Çok süper bir görüntü. Bu şekilde kurabiyeler yapacağım en kısa zamanda. Şerbet konusunda ben de kendime güvenemiyorum :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Hayat
    Tarifini Zeliha ablam denemiş ve çok güzel olmuş. Çok güzel oluyo sen de denemelisin deyince ben de tarifi alayım dedim. Şerbeti tatlı eğer çekmezse ben fırına tekrar sürüp 5 dk kadar ısıtıyorum 200 derecede sonra çıkarınca şerbet yarım saat kadar sonra çekmiş oluyor. % 90 iyi sonuç verdi diyebilirim
    tarif için teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Melda, gül şeklindeki kurabiyelerin tarifini sabırsızlıkla bekliyorum :)

    Sevgili Meral, yapmış olduğunuz tatlıların güzel olduğuna çok sevindim. Verdiğin şerbet çektirme yöntemini deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Cok hos ve leziz gozukuyor. Ellerinize saglik!!

    YanıtlaSil
  7. Merhaba!

    Siteni bugun buldum ve cok begendim, ellerine saglik. Bu tarif de cok cok hos gözukuyor ve sekil verme isini tek tek fotograflayip anlattigin icin de ayrica tesekkurler, insaAllah en yakin zamanda denemek istiyorum.

    Serbet cekmeme konusunda bir fikir: "tarifte 'kekun' yaziyordu, ben normal kullandim" demissin, acaba sorun bu olabilir mi? Bizim buradaki 'kekun' tipi urunler normal un + kabartma tozu karisimi oluyor. Ben öyle bir tarife rastladigimda eger evde o hazir unlardan yoksa bir miktar kabartma tozu ekliyorum. Belki böyle bir sorun olabilir?

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Nazan, hiç eve kekun almadım. Bu yüzden içinde kabartma tozu olabileceği hiç aklıma gelmemişti.Markete gidince ilk işim, kekunun içindekiler bölümünü incelemek olacak. Bu önemli bir ayrıntı. Hatırlattığın için teşekkürler.

    Bloğumu beğendiğine sevindim.

    Yine bekleriz.

    YanıtlaSil
  9. Gelincik tarlasından sevgili Burcu da bu tarifi denemiş ve iyi netice almış.

    (http://gelincikler.blogspot.com )

    Tarifi bu blogdan aldığına dair linkimden bahsedip, etik kurallarına uyduğu için kendisine teşekkür ediyorum.

    Sevgili Burcu, bloguna bir türlü yorumumu gönderemedim. Acaba bir problem mi var? Bir de merak ediyorum. Un mu, yoksa kekun mu kullandın?
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. selam..
    tarif cok güzel ve cok hos gözüküyor..
    bende deneyecegim..
    acaba icerisine renklendirmek icin gidaboyasi katsak olur mu?

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Tülay, geçenlerde Oktay Usta'nın kırmızı renkli gül tatlısı yaptığını görmüştüm. Maalesef tam olarak izleyemediğimden hangi aşamada ne kattı o kısmı kaçırdım. Programı izleyen varsa, yorum bırakırlarsa mennun oluruz...

    YanıtlaSil
  12. süper gözüküyorlar,resim gibi.Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  13. selam...bir kez komsumuzda gorup tarifini almis ve hamura kirmizi gida boyasi,serbete de 2 corba kasigi gul suyu eklemistim.harika bir sevgililer gunu jesti olmustu..mukemmel bir sonuctu...

    YanıtlaSil
  14. kabartma tozu eksik tatli sicak serbet soguk olcaki bi eksikligi yok. çok güzel oldu bizde yemek kursunda yaptik:))

    YanıtlaSil
  15. Ben bu tatlıyı çok kez yaptım. Yuvarlak parçalar için tiryaki bardağı denilen büyük ince belli çay bardaklarını kullandım. Kekun olmadığı için bir kere bildigimiz unla yaptım. İçine de kabartma tozu koydum ama Kekun ile yaptığım gibi ağızda dağılmadı.

    Şerbeti ise soğuk hamura sıcak olarka döküyorum. 2-3 saat sonra çekmiş oluyor.

    Ayrıca çok ilgi odağı oluyor bayanlar...

    YanıtlaSil
  16. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil