02 Aralık 2006

Tarhana Çorbası




Tarhana çorbasını bu sefer aşağıda yazdığım şekilde denedim. Domates ve köri çorbanın lezzetini artırdı. Ayrıca köri çorbanın rengini de güzelleştirdi. Asıl tarifte köri yok. Karabiber ve nane var. Bir de et suyu olmadığında normal su kullandım. Tarif Güzin Osmancık’a ait.

Malzemeler:
1 su bardağı tarhana
3 kaşık tereyağı
2 adet domates
6 bardak su
Köri
Tuz

Yapılışı:
1)
Tereyağını bir tencerede erittim.
2) Rendelediğim domatesleri yağda öldürdüm.
3) 5 su bardağı suyu ilave edip kaynattım.
4) Ayrı bir kapta 1 su bardağı suda erittiğim tarhanayı kaynamakta olan tencereye ilave edip topaklanmaması için karıştırdım.
5) Tuz ve köriyi ekledim.
6) Yeterince koyulaşınca ateşten alıp blanderdan geçirdim. (Eğer siz tarhanayı iyi erittiyseniz ve topaklanma oluşmamışsa bu son işleme gerek yok.)
7) Afiyetle yedik.



Tarhana Çorbasının Hikayesi:

Devrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında baş veziri vardır. Sultan; Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim, der. İftar vakti yaklaşmıştır. Ara sokaklara girerler. Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir. Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklar. Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklar.Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan, herkese selam vererek giderler. İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında, fakir ama gönlü zengin bir Müslümanın evinin önündedirler. Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için orada beklemektedir. Sofra hazırlanmış. Sıcacık taze ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır. Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar. Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir. Ev sahibine; “Bu çorba çok hoşuma gitti. Ne çorbasıdır bu?” diye sorar. Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi; “Darhane çorbasıdır, sultanım” diye cevap verir.Darhane, Anadolu insanının dilinde “tarhana” olarak yerini alır. Bazı yerlerde ise daha da kısaltılarak “tarana” olarak kullanılır.

7 yorum:

  1. selam,hosgeldin uzun bir aradan sonra Hayat:),ben gecenlerde tarhana corbasini hellim peyniri ile yaptim,Kibrislilar oyle yaparmis cok guzel olurmus..tarhanayi yapis sekilleri de farkliymis ama hatirlayamadim simdi nasildi..kisaca,hellimi tam kizartmama ragmen guzel oldu..zaten bence tarhanayi hicbir corba gecemez:)

    YanıtlaSil
  2. Sibel'ciğim hoşbulduk. Acaba hellim peynirini hangi aşamada katıyoruz?

    YanıtlaSil
  3. ELinize sağlık evlerimizin baş tacı tarhana çorbası çok güzel görünüyor adaşım.bana da beklerim

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, tarhana çorbasını çok severim ama hiç köri ile denememiştim. Tadını merak ettim doğrusu, en kısa sürede deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  5. Oykusu cok guzel:) Daha once duymamistim,paylastigin icin sagol Hayat,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Sevgili adaşım tanıştığıma memnun oldum :)

    Pembeli ve Lama :) Yorumlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil