18 Nisan 2006

Keşkek


Ye# 9 etkinliğine bu sefer biraz gecikmeli olarak katılıyorum. Çok şükür ev sahibimiz sevgili Olsai gezisini daha tamamlamamış :)
Yöresel yemek olarak neden mi keşkeği seçtim? Bayramlarda köye gittiğimizde(Adapazarı), rahmetli anneannem sobanın üstünde koca bir tencerede keşkek pişirirdi. Tahta kaşıkla keşkeği karıştırmak biz çocuklara oyun gelirdi. Komşulara bayram ziyaretine gittiğimizde de keşkek ikram edilirdi.

Malzemeler:

3 su bardağı aşurelik buğday
3 adet tavuk göğsü
13 su bardağı su
Tuz
Tereyağı

Yapılışı:

1) Aşurelik buğday ayıklanır, yıkanır.
2) Büyük bir tencereye buğday, tavuk göğsü ve kaynamış su konur. Kısık ateşte arasıra karıştırarak suyu çekinceye kadar pişirilir.
3) Pişen karışım tahta kaşıkla iyice ezilene dek karıştırılır. Tuz bu aşamada katılır.
4) Servis yaparken üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir.
5) Afiyetle yenir.

10 yorum:

  1. Merhaba Hayat'cığım,
    tesadüfe bakarmısın bende yöresel yemekler için keşkeği seçtim:) Seçtiğimiz yemek aynı olsada yapılış tarzları değişik ellerine sağlık sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  2. sevgili hayat,
    anadolu'nun en büyük zenginliklerinden biri keskek. hangi yöreye gidersen git, dügünlerde, özel günlerde yapilan bir tür keskek vardir. ne güzel ama degil mi? karadeniz'de ise misir yarmasi ve barbunyayla yaparlar keskegi, et yemeyen benim için en güzel keskek!
    tijen

    YanıtlaSil
  3. Hilal'ciğim merhaba,
    Senin de ellerine sağlık :)
    Demek sizin oralarda keşkek kırmızı etle yapılıyor :)

    Sevgili Tijen aklımca keşkeğin bayramlarda düğünlerde yapılmasının sırrını tavuk eti ya da kırmızı et konulmasına bağlamıştım :) Barbunya, mısır yarması ile yapılan keşkeği ilk defa senden duydum. Vejeteryanlar için güzel bir alternatif :)

    YanıtlaSil
  4. Bizim evde hiç keşkek pişmez ama yapıp getirenler olunca sağolsunlar yemeye doyamıyorum.Bir gün ben de denemek istiyorum.Tarifinizi de çok beğendim Hayat Hanım.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Ece'ciğim tahta kaşıkla karıştırma kısmı biraz zaman alıyor. Onun dışında yapımı oldukça basit. Yiyecek olanların sayısı azsa malzeeme miktarını azaltmanı öneririm. Memleketime sevgiler :)

    Sevgili Sema, belki ben küçüklükten beri hep özel günlerde yediğim için, keşkeğin tadı benim için çok özel. En kısa zamanda dene derim :)
    Hoşçakal.

    YanıtlaSil
  6. geçenlerde denizlinin çal ilçesinin akkent köyüne bi düğüne gittim.keşkeki ilk defa orada gördüm.açıkçası şekli hiç güzel görünmüyordu.bu yüzdende tadına bile bakmadım.inşallah başka zaman başka yerde tatmak kısmet olur.ama orda yemediğim için hala pişman değilim.

    YanıtlaSil
  7. slm elınize saglık verdiginiz tarif cok guzel di bizim oralarda kırmızı et ve çömlekte pişer ve sabah yenır tabi alışmayana agır gelebilir keşkek bizim vazgeçilmezimiz yanındada çorek oldummu mım tadına doyum olmaz ve bu leziz tarife yer verdiginiz için tesekkür şimdilik hoşçakalın

    YanıtlaSil
  8. bizim doğuda etin bol olmasına rağmen etle yapmazlar bunu :) havuz şeklinde açıp içine sade tereyağını koyarlar ben nasıl yapıldını bilmiorum ama annem her istediimde ekşimiş yoğurdun olması gerektiğini söler.... tariflerinizin devamını diliyorumm ♥♥♥♥♥♥♥


    GÜLCAN ☺

    YanıtlaSil
  9. tarif çok güzel elinize sağlık velakin keşkekle birlikte servis edebileceğimiz ikinci bir yemek varmıdır acaba varsa nedir ya da öncesinde misafirlere ne ilram edilebilir beni aydınlatmanızı umarak sağlıklı günler diliyorum

    YanıtlaSil
  10. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil