21 Ekim 2005

Şeftali ve Ayva Reçeli



Okuduğum farklı reçel tariflerini kendime göre birleştirdim (Sofra Nimetleri-Abdurrahman Cerrahoğlu, Ümit Usta’nın Ağız Tadıyla-Ümit Sevinç, biraz da benim katkım var).

Şeftali Reçeli
Malzemeler:
1 kg şeftali
6 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Şeftalilerin kabukları soyup küp küp doğradım. Üzerine toz şekeri ilave edip sabaha kadar beklettim. Bir tarifte bir, diğerinde iki bardak su ilavesi vardı. Şeftaliler epeyce sulandığından ben hiç su koymadım. Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynattım. Kıvama gelen reçele, limon suyunu ilave edip, bir iki taşım daha kaynatmam gerekiyordu. Ama ben bu önemli aşamayı unuttuğumu reçeli yerken hatırladım. İleriki bir zamanda reçelimde şekerlenme baş gösterirse bir taşım kaynatıp limonu o zaman ilave etmeye karar verdim. Çünkü reçelim gerçekten güzel olmuştu. Bunu eşim söyledi, hem de iki kez :-)

Gelelim ayva reçeline:
Malzemeler:
1 kilo ayva
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Ayvaların kabuklarını soyup küp küp doğradım. Üzerine suyu ilave edip yumuşayıncaya kadar haşladım. Üzerine şekeri ilave edip ağzı açık olarak orta hararetli ateşte reçel kıvamına gelinceye kadar kaynattım. Kıvama gelen reçele, limon suyunu ilave edip, bir iki taşım daha kaynattım.

3 yorum:

  1. ELLERİNİZE SAĞLIK!ÇOK İŞTAH AÇICI GÖZÜKÜYORLAR!MUHABBETLE...

    YanıtlaSil
  2. gerçekten güzel oldu tebrikler

    YanıtlaSil
  3. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil