24 Şubat 2007

Mişmiş Tatlısı



Geçenlerde Kanal 7’de Eyüp Sevinç’in yemek programında Malatyalı konukları yaptı bu tatlıyı. Malatya’da kayısının diğer adı mişmiş imiş :) Günkurusu kayısının özelliği bir işleme tabi olmadan güneşte bekletilerek kurutulmasıymış. Evdeki Malatyalı bir arkadaşın getirdiği günkurusu kayısılarla hemen bu tarifi denemiştim. Eşim bu tatlıyı beğenmiş olmalı ki, alışveriş listesinde yer almamasına rağmen bu tatlıyı tekrar yapmam için günkurusu kayısısı almış .


Malzemeler:

500 gram günkurusu kayısı

1,5 su bardağı şeker

1 su bardağı su

50 gram tuzsuz tereyağı (Ben normal tereyağı kullandım)

Öğütülmüş ceviz


Yapılışı:

1) Öncelikle kayısıları yıkadım.

2) Eriyen tereyağında kayısıları 2-3 dakika çevirdikten sonra su ve şekeri ekledim.

3) Şerbeti biraz koyulaşıncaya kadar kısık ateşte pişirdim.

4) Servis tabağına alıp evde ceviz olmadığından kavrulmuş fındıkla süsledim.


Not : Çok fazla pişirirseniz ağdalaşıyor, aman dikkat!

Bir de şeker miktarını bebeğim ağladığından yazamamıştım.

Bu ölçü bana ait :)


9 yorum:

  1. Imm harika bizdede yapılır bu tatlı tadı gerçekten çok güzel oluyor bizdeki adı işbabyam ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Gec te olsa minik bebis hayirli olsun, Allah birbirinize bagislasin, elleri nasil da seker gorunuyor MASAALLAH.


    Ayrica mismis, arapcada da kayisi demek :)) mismos da deniyor ;)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, mişmiş ismini okuyunca çocukluğuma götürdü beni, komşumuzda kayısıya mişmiş derdi. Annem çok sık yapardı kuru kayısı reçelin, sanırım tadı ona yakındır tatlısınında. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Hayat,
    Mişmiş ne güzel isim değil mi? Anadolu'da kuru kayısıyla daha neler neler yapıyorlar! Kuru kayısı tatlısını bana sevgili arkadaşım Fatma'cığım yapmıştı. Şimdi Sivas'ta Fatma'yla yaptığımız kahvaltıyı hatırladım bak.
    Tijen

    YanıtlaSil
  5. Yorumlarınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. merhaba sitenizi ilk ziyaretim...ilk defa burda duydum günkurusu kayısısını nerelerde bulabiliriz acaba paylaşırsanız sevinirim...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Zerrin'ciğim ismi farklı gelse de büyük marketlerin kuruyemiş bölümünde mutlaka görmüşsündür. Rengi siyaha çalan kahverengi.
    Hoçakal.

    YanıtlaSil
  8. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil