04 Ocak 2006

Saray Çorbası


Portakal ağacı diğer yemek blogları ile tanışmama vesile oldu. Buradan Sevgili Hatice’ ye sevgilerimi yolluyorum. Veeee Sevgili Tijen İnaltong’la da tanışmam yine bu sıcak ortam sayesinde oldu. Aslında Tijen Hanım önceden almış olduğum Lezzet dergileriyle evime konuk olmuş da, ama ben sadece tariflere odaklandığımdan bunun farkına bile varamamışım :(


Geçenlerde “Mevsimlerle gelen lezzetler” adlı kitabından fırında patatesli omlet tarifini denemiştim. Harika olmuştu. Dün de saray çorbasını yaptım. Adının hakkını veren bir çorba oldu. Lezzetli, sağlıklı ve doyurucu bir çorba…

İnşallah en yakın zamanda, dumanı tüten "Her güne bir yemek" adlı kitabını da kütüphaneme eklemeyi düşünüyorum.

Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
Yarım kilo ince doğranmış ıspanak
3 küçük doğranmış soğan
3 diş doğranmış sarmısak
2 rendelenmiş ufak kabak
2 rendelenmiş ufak havuç
3 kabuğu soyulup ufak doğranmış domates
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı su ya da sebze suyu
Deniz tuzu, karabiber ve nane

Yapılışı:
Tencereye yağı koyup ısıtın, içine soğan ve sarımsağı koyup 5 dakika kavurduktan sonra mercimekleri de ilave edip 3-4 dakika da birlikte kavurun. Suyunu ilave edip kaynamasını bekleyin ve içine diğer malzemeyi koyup kapağını kapayın. Orta ısıda bütün malzemeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Çorba çok koyu olmuşsa içine istediğiniz kıvama gelene kadar kaynatılmış su ilave edebilirsiniz.(4-6 kişilik)

Ben yine malzemelerin yarısını kullandım. Havuçlar göze çarpsın diye rendelemek yerine minik minik doğradım. Çorbayı sulu sevdiğimden yarı malzemeye 7 su bardağı su koydum. Çok bereketli bir çorba oldu :)
Mutlaka deneyin.

14 yorum:

  1. Öyle güzel anlatmışsın ki bende de tijenin neredeyse bütün kitapları var bir tek meyve ağacından hikayeler yok. son kitabı da çok bilgi verici ve emek harcanmış bir kitap diğerleri gibi. Saray çorbası da mutlaka nefis olmuştur ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Benim bebeğim çorbayı çok sever,faydalı malzemeler de var,mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. Her ilk baharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi, bu bayramın da sana ve ailene mutluluk ve neşe getirmesini diliyorum...iyi bayramlar...

    YanıtlaSil
  4. Hayatcım ellerine sağlık. Dediğin gibi, adının hakkını vermiş. Tijen Hanım'ın kitabını ben de çok merak ediyorum. Bir fırsatım olursa yeni çıkanını almak istiyorum. Şimdiden bayramınız mübarek olsun bu arada:)

    YanıtlaSil
  5. ellerine saglik canim! bence de çok güzel bir çorba bu.. yillar önce bir yerlerde okuyup yapmis ve kitaba almistim. mevsimlerle gelen lezzetler'e de çok uymustu, içerik ve yorum açisindan tabii.
    bu soguklarda sicacik çorba ne güzel gidiyor ama degil mi?
    tijen

    YanıtlaSil
  6. İyi bayramlar.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. muhakkak ki biliyorsunuzdur ancak söyleyeyim dedim. psikyatri kliniklerinde hekimlerin tercih ettiği koltuk rengini sitenize ana arka plan rengi olarak seçmişsiniz. bu şekilde dolaylı terapi teorisine destek verdiğinizi bilmenizi istedim. hiç okumama bile gerek yok.siteyi aç.bi bardak da sıcak çay. hayatın değişsin. relax rengi...gör ve rahatla..kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  8. ne güzel bir site ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Hayat ellerine saglik..Corbanin icinde yok yok, super. Cok vitaminli..Ilk firsatta denicem.

    Mutfaktakiler olarak Hayatcim eger kabul edersen sana sormak istiyoruz,

    bizimle "en pratiklerini" paylaşır mısın?

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

    Çok ama çok geçte kalsam geçmiş bayramınızı tebrik ediyorum :( Umarım sevdiklerinizle beraber unutamayacağınız bir bayram geçirmişsinizdir.

    Sevgili Tijen çok haklısın. Soğuk kış günlerinde sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir?

    Renklerin insan üzerinde olumlu ya da olumsuz etkiler bıraktığı bir gerçek. Kavuniçini mutluluk ve canlılık veren bir renk olduğu için tercih etmiştim :)

    Nazan'cığım "en pratiklerim" hususunda sizden kopya çekebilirim, haberiniz olsun :)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Hayat,
    Saray corbasini bu aksam denedim. Gercekten cok guzel bir corba. Hem hafif hem de besliyici.Bu aralar yediklerime dikkat etmeye calisiyorum, ozellikle aksam agir yemeklerden kaciniyorum. Sadece bu corba ile aksam ogununumu tamaladim. Ellerine saglik! Tarifi bizimle paylastigin icin de tesekkurler...

    YanıtlaSil
  12. çok iştah açıcı gözüküyor. sebze suyunu nasıl yaptın? önceden mi hazırladın?
    meral

    YanıtlaSil
  13. Meral'ciğim tarifte su ya da sebze suyu deniyordu. İçinde bol sebze bulunduğundan ayrıca sebze suyu koymaya gerek duymadım.

    YanıtlaSil
  14. guzel tarif. ellerinize saglık.

    YanıtlaSil