20 Ekim 2005

Kremalı Mantar Çorbası


Bugün bizim menüde kremalı mantar çorbası vardı. Tarif Emine Beder’e ait.

Malzemeler:
250 gr mantar
2 çorba kaşığı krema
2 çorba kaşığı un (tepeleme)
1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
4 su bardağı et suyu veya su
1 orta boy soğan
1 defne yaprağı
Dereotu
Maydanoz
Tuz
Yapılışı:
Tencereye tereyağını alıp eritelim. Küp doğranmış soğanı ve tavla zarı iriliğinde doğranmış mantarları ekleyerek, mantarlar bıraktığı suyu çekene dek kavuralım. Unu ekleyelim, yarım dakika daha un sararana dek kavurmaya devam edelim. Suyu, defne yaprağını ekleyelim. Tuzunu ayarlayalım. Çorbayı ağır ateşte ve karıştırarak üzeri göz göz olana dek pişirelim. Ateşten almadan 1 dk önce kremayı, 1 kepçe çorba suyu ile incelterek ekleyelim. Çorbayı ateşten alıp üzerine kıyılmış dereotu ve maydanoz serperek servis yapalım. (4-5 kişilik)

Yemek hakkında eşimin görüşü şu şekildeydi: “ Biraz daha kaynatsaydın daha iyi olurdu”.
Gayet doğru bir tespit. Çünkü kremayı eklemekte acele etmeseydim hem mantarlar daha iyi pişecekti, hem de çorba daha koyu bir kıvama gelecekti. Bence un miktarı bir iki kaşık artırılabilir. Katıyağ yerine sıvıyağ kullanılabilir. (Bak sen şu işe; hem yemeğin hakkını vereme, hem de bilmiş bilmiş yorumlar yap... :-) )
Bugünkü mutfak maceramdan çıkarılacak sonuç:
Mutfakta bazı şeyler deneme yanılma yöntemiyle öğreniliyor.

1 yorum: